Direkt från Ecuador till
Visby hamn.

Direkt från Ecuador till Visby hamn.

Om Sandberg
& Santana

Christian Sandberg hade aldrig ens föreställt sig att han skulle ägna sig åt försäljning, men så skulle det komma att bli och det hela började inte på en svensk ekonomiutbildning, utan i Sydamerikas regnskogar. Christian var i Ecuador för att göra fältdelen av sitt examensarbete i biologi våren 2010 när saker och ting skulle ta en annan riktning.

I Quito träffade Christian Flor Maria Gaona och hennes man Frank. De hade personliga kopplingar till ett kaffekooperativ i San Antonio de Las Aradas på Andernas sluttningar i södra Ecuador. Det var Flor som bjöd Christian till kooperativet första gången.

Det var en mäktig upplevelse på många sätt. Här högt uppe bland molnen odlas kanske världens bästa kaffebönor. Bönderna var stolta över det, men oroades över att de inte kunde sälja hela sin skörd till pålitliga producenter, utan tvingades avyttra en viss mängd till mellanhänder som blandade upp deras bönor med sämre sorter som sedan såldes på världsmarknaden.

En idé började sakta gro hos Christian. Tänk om man kunde sälja bönorna i Sverige, så att bönderna slapp gå via mellanhänder. I Qutio träffade Christian även en annan vän, Jorge Guances Santana. Vid den här tiden arbetade Jorge i en hantverksbutik, men han var intresserad av att starta både kafé och kaffehandel, så de började diskutera vad man skulle kunna göra i Ecuador och Sverige.

Efter flera resor till Ecuador bestämde sig Christian för att grunda varumärket Sandberg & Santana och Jorge för att starta kaffebutikerna Cacao & Cacao. Målsättningen är att köpa in hela kooperativets produktion och att en stor del av vinsten återinvesteras i byn, till exempel för upprustning av skola och läkarmottagning.

I Sverige kommer Sandberg & Santanas kaffe till att börja med bara säljas på Gotland från en cykel som tillverkas i den gamla engelska industristaden Newcastle.

Om du inte bor på Gotland eller besöker ön i sommar kommer du ändå att kunna ta del av Sandberg & Santanas ekologiska varor. Inom kort öppnar nämligen Sandberg & Santana webbutik med bland annat ekologiskt kaffe och choklad.